Holmestrand Fjordbadstu Prosjekt


Vi takker alle som har aldrede bidratt til prosjektets så langt... 

Introduksjon

Badstu er en del av en velvære-industri  som er i kraftig vekst. Det er sosialt, sunt for kroppen, man kan være tett på naturen hele året, og det appellerer til alle aldersgrupper, også de med funksjonsnedsettelse. 

Målgruppen vår er alle som er glade i å bade i alle alder. I Holmestrand har vi flere helårs badegrupper og flere populære strender. Vi har også mange som tar turen til Holmestrand sjøveien om sommeren. Badstuen kommer til å ligge på et knutepunkt ved den mest populære badestranden og sykkelveien mellom Sande og Holmestrand

Hvorfor støtte prosjektet?

  • Sosiale møteplasser er viktige for folk i alle aldre. Vi mener at badstuen vil være en tidsriktig og en sunn arena for å møte seg selv og sine medmennesker i et ellers hektisk hverdag. Vi vil ha støtte fra dere til å skape økt trivsel og en sosial møteplass i nærmiljøet.
  • Vi mener en fjordbadstue i Holmestrand vil gi flere muligheten til nye naturopplevelser. 
  • Vi ønsker å fremheve byens flotte fortid som badeby og ta opp igjen kulturen rundt badehuset, som en gang trakk mange tilreisende til byen, vi ønsker å ta opp igjen badebyens kulturhistorie i moderne former.
  • Vi ønsker at badstuen skal bli et kortreist, miljøvennlig  tilbud som Holmestrand kan tilby i fremtiden. 

Badebyen i 130år

Holmestrand ble tidligere kalt badebyen. Et stort kurbad i sveitserstil lå langstrakt ut i fjorden fra strandparken Dulpen. Slangestaven i det gamle kommunevåpenet symboliserer byens kurbad som ble etablert i 1840. Kommunen overtok badet i 1920 og holdt det åpent om sommeren frem til 1950-årene.  I over 100 år var Holmestrand en destinasjon for folk på utflukt til fjorden. Fra fjern og nær kom kunstnere, forfattere og andre for å bo på Hotel Societeten og benytte badet. 

Selv om vi ønsker en arkitektonisk fremtidsrettet bygning, er det spennende å trekke noen koblinger til en forhistorie som minner om det som en gang sto på samme sted og ga glede til så mange besøkende.

 


Bilder av Holmestrand Søbad fra 1902.

Vi vil skape opplevelser - Badstue 

Vi ønsker å skape en levende badstu for tilreisende og lokalbefolkning, i tillegg til enkeltbesøk, drop in og årskort skal det tilbys opplevelser for grupper. Aufguss og badstu-ritualer har en lang tradisjon i Nord-Europa, Skandinavia, Baltikum og Russland (Banya). Jerome Richter som er prosjektdeltaker er badstumester og har skrevet en bacheloroppgave om historien til badstuer. 

 Jerome Richter i en Aufguss Ritual, Damer i fri Flyt, foto: Siri Rustad.

Aufguss er tysk og betyr 'å helle på'. Aufguss er et badstu-rituale som varer i ca. 15 minutter der du slapper godt av sittende eller liggende på én av benkene i badstuen. Det brukes naturlige dufter, varm luft og musikk for  å skape helt spesielle opplevelser. Det finnes også andre former for  saunaritualer som kommer fra andre land, for eksempel russisk banya eller finsk sauna med bruk av kvister. 

Helsefordeler ved bruk av badstue

En studie publisert ved Universitetet i Øst-Finland (UEF) i 2018 viser at 30 minutter i badstue senker blodtrykket og øker blodsirkulasjonen. Det øker også pulsen i samme grad som moderat trening. les artikkelen fra forskning.no

Regelmessig bruk av badstue reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer og gjør blodårene mer elastiske. Det kan også tyde på at hyppig bruk av sauna reduserer sjansen for luftveissykdommer og kan virke betennelsesdempende. Tidligere studier har vist at jevnlige badstue besøk kan være fordelaktig for personer med risikofaktorer for hjertesykdom, som høyt kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes. Det kan også motvirke Alzheimers og demens.

Isbading har mange fordeler både for kroppen og ikke minst for psyken, les hva Maja-Lisa Løchen, hjertespesialist og professor i forebyggende medisin ved UiT-Norges arktiske universitet i Tromsø mener om det, les artikkelen på forskning.no